Reisebrev fra Gotlands-turen 2017

IMG_3884
Gotlands-turen fra den 17. til 21. august 2017 for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB), er nr. 5 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island og Brügge i Belgia). Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære, og gode tilbakemeldinger fra deltakerne (ca. 30 på hver tur) viser at turene har svart til forventningene.

Målet for årets medlemstur var altså Gotland med fly fra Bergen via Stockholm til middelalder- og hansabyen Visby, Värdensarvstaden. Dagen etter ankomst,

Fredag, den 18.: Heldagstur til den sørlige delen av Gotland – helt til sydspissen av øyen med vid utsikt ut over et blått og rolig hav, stedet kjent for spesielle klintformasjoner, bl.a. «Hoburgsgubben». Gotlendingene tar godt vare på sine middelalder-kirker, som vi så flere av på veien bl.a. Vamblingbo krk. en av de største kirkene på Gotland og er fra 1350 tallet, den erstattet en tidligere romansk kirke. På nordre vegg i kirken er det avdekket frescoer fra 1250 tallet.

Lørdag, den 19. : Oppdagelsestur i Gamlebyen Visby hvor vi fikk omvisning av en meget kyndig guide, Gunnar Bäck. Første besøk var i Gotlands Fornsal (museum), vi fikk se montre med godt bevarte skjeletter fra 600 – 800 tallet, funnet i utstyrte kvinnegraver på Gotland. Spillingsskatten fikk vi også se, den regnes for å være verdens største sølvskatt fra Vikingetiden, oppdaget i 1999 i en åker tilhørende gården Spilling nordvest på Gotland. Muséet har en betydelig samling av ornamenterte og vel dokumenterte runestener som særlig beskriver krigeres deltakelse på vikingetokter.

Fulgte videre med Gunnar Bäck til den vakre Botaniske hagen og i utkanten ble vist ruiner av St. Olof-kirken, reist over vår helgenkonge Olav, og ruinene av en annen tidlig middelalder rundkirke Helge And. Domkirken St. Maria innviet i 1225, er en av Sveriges nydeligste bygningsverk. En liten spasertur fra domkirken kom vi til Gamlebyens torv omgitt av trange gater og middelalderhus med restauranter, butikker og et yrende folkeliv. Gamlebyen Visby har vært sterkt befestet, omkranset av bymur fra 1300 – 1400 tallet forsynt med mange forsvarstårn og porter – de er vakkert opplyst når kvelden faller på. Festmiddag for deltakerne om lørdagen ble avholdt i det ærverdige «Värdshuset Lindgården» i Gamlebyen. Velsmakende meny, god stemning, taler og sang, fremførelse av Wennerbergs Gluntarna (det kunstneriske innslag var ved representanter fra DMSB og MHSB)   – en trivelig festaften.

Søndag, den 20.: Med buss nordover på Gotland med ferge over til Fårø. Første stopp var Kolerakirkegården, deretter Fårø kirke og kirkegården hvor Ingmar Bergman er gravlagt. Videre tur ut mot kysten i nord til de helt spesielle kalkstensstrendene, Rauk-området, der naturskapte kalkstensskulpturer står og skuer utover havet. På retur et stopp på en liten høyde utenfor bymuren ved det eldgamle retterstedet. Valdemarskorset står samme sted, reist til minne over de gotlendinger som falt i slaget «for de Danske sværd» i 1361. Valdemar Atterdag beseiret den gotlandske bondehæren og inntok Visby, og Gotland erkjente dansk overherredømme og forble dansk i nær 300 år.

Mandag, den 21. hjemreisedagen – etter en meget interessant, innholdsrik og hyggelig tur.

Takk til reisekomitéen: Kristina H. Johannessen, Bjarte Askeland, Lorentz M. Irgens og Svein Ødegaard for et allsidig og flott turprogram.

Gotland ble et spennende møte mellom «hav och land, nutid och dåtid».

Takk for turen.

Medisinsk-historisk Selskap i Bergen

Tekst: Agnethe Harbitz,  Foto: Kristina Hernborg Johannessen,  Flere bilder her

Bilder fra turen tatt av Kåre Augensen

Om Nina

Cand phil. i kunsthistorie andre fag sosiologi og kulturvern/kulturformidling. Eier av Kunsthistorie.com
Dette innlegget ble publisert i Turer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..