Reisebrev fra Skottlands-turen

IMG_0281

Skottlands-turen fra den 20. til 24. september 2018 for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB), er nr. 6 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island, Brügge i Belgia og Gotland). Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære. Vi var 31 deltakere. Målet for årets medlemstur var altså Skottland med fly fra Bergen via Amsterdam til kulturhovedstaden Edinburgh. Navnet skal stamme fra Edvin, konge av Northumberland (616 – 633). Som by nevnes den i kilder fra ca. 1050-tallet. På 14- og 1500-tallet valgte Stuartene Edinburgh som sin residens-by. Universitetet i Edinburgh anno 1583 er kjent for sin berømte medisinske skole, og blant våre medlemmer var det derfor av stor interesse for deltaking på årets ekskursjon. Vi ble installert på et godt hotell sentralt i Gamlebyen – The Royal Mile – med gangavstand til severdigheter som kongeslottet Holyrood og park (fra Maria Stuarts tid), byens eldste katedral St. Giles, det gamle Parliaments Hus og the Castle, borgen på høyden, som vi alle fikk anledning til å besøke under oppholdet. Ankomstdagen ble avsluttet med felles middag på en ekte skotsk restaurant The Cellar Door hvor bl.a. Haggis og hjort fra det skotske høyland sto på menyen. En stemningsfull aften som avsluttes med allsang – skotske folketoner og så «Nystemten».

Fredag, den 21. september: Dagen benyttes i Edinburgh. Vi startet med besøk i det nyrenoverte Surgeons` Hall Museum som inneholder fantastiske samlinger som Wohl Pathology Museum, The Dental Collection og The History of Surgery Museum. Her henvises det til Surgeons’ Hall Museums

IMG_0048-extracted_edited-1Vi fortsatte til fots til National Museum of Scotland som inneholder store nasjonale samlinger fra vitenskapens verden alt fra elektriske og tekniske nyvinninger innen ingeniørkunsten, romforskning, design og stilhistorie og arkeologiske funn. I et glassmonter var utstilt sirlig utskårne sjakkfigurer av hvalrosstenner fra 1100-tallet, funnet på Hebridene, men med opprinnelse fra Trondheim (The Lewis Chessmen). Et annet monter visste en serie med små kister med påkledde dukker i, funnet på Arthurs Seat, Edinburgh, i 1826 – et mysterium. Også her en avdeling av medisinsk interesse, se National Museum of Scotland

Etter en deilig lunsj som var forhåndsbestilt på National Museum of Scotland gikk vi videre til dagens siste post: University of Edinburghs eget Anatomy Museum. Anatomi har fra renessanse-tiden vært hjørnestenen i den medisinske utdannelsen i Skottland. Et eget gammelt «Anatomi-teater» befinner seg intakt i dette museum. Her har Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) studert medisin – operasjonslege, journalist og forfatter – skaper av detektiven Sherlock Holmes. Likeledes har den berømte engelske naturforsker og biolog Charles Robert Darwin (1809 – 1882) begynt på kirurgi-studiet her, slik hans far ville, en velstående lege, men medisinstudiet i Edinburgh ble kortvarig for sønnen som – etter sigende – følte en absolutt avsky for operasjoner og disseksjoner.

IMG_3802

På universitetet ble vi tatt vel imot av sjefskonservator Malcom Macallum som ga oss en interessant omvisning i Anatomi-museet. En mengde skjeletter og glass med indre organer lagt i formalin er oppbevart, bl.a. skjelettet av seriemorderen William Burke, hengt i 1829. De han drepte, solgte han så til patologer som benyttet dem i undervisningens tjeneste, patolog Robert Knox kan nevnes i den forbindelse, se Anatomical Museum

I 1832 ble patologers tillatte kjøp av lik forbudt. Dermed opphørte også gravrøveriene av nye graver i Edinburgh – en lettelse for byens borgere. Vi avsluttet dagen med et besøk i et helt spesielt rom – hodeskallerommet, som ikke holdes åpent for publikum. Macallum ville gjerne vise oss denne eksklusive samlingen av hodeskaller fra 1700 og 1800-tallet fra hele verden – plassert i høye skap over 2 etasjer. Det gjorde godt å komme ut i frisk luft etter en dag viet i sin helhet til de unike samlinger av medisinsk-historiske gjenstander som på enestående vis er blitt tatt vare på gjennom flere hundrede år i Edinburgh. Aftenen til egen disposisjon, vi samlet oss i mindre grupper og fant forskjellige hyggelig steder å spise middag i nærheten av hotellet.

Lørdag, den 22. september : Ferden gikk denne dagen i nydelig vær med buss til Glasgow. Vi besøkte The Hunterian Collections ved universitetet i Glasgow grunnlagt 1451. Glasgow, Skottlands største industriby med sine skipsverft, ble i motsetning til Edinburgh kraftig bombet under 2. verdenskrig. Gamlebyen fra middelalderen ble nesten utslettet, men Glasgows katedral St. Mungo i tidlig gotikk fra 1150-tallet ble ikke ødelagt. Den store gravplassen (55.000 graver) like ved katedralen – Nekropolis – fra 1830-tallet er i likhet med katedralen også verd et besøk. Vi gjorde et kort opphold her på vår retur til Edinburgh. The Hunterian Collections har enestående medisinsk-historiske samlinger knyttet til Dr. William Hunter (1718-1783), se The Hunterian

IMGL0092_ptOgså broren var kirurg og kunstsamler John Hunter, hans samlinger befinner seg i The Royal College of Surgeons i London. Etter besøket i Hunterian Collections kjørte vi til   Kelvingrove Art Gallery  Baron William Thomson Kelvin (1824 – 1907) fysiker og allsidig vitenskapsmann tok bl.a. patent på bruk av elektrometeret (Amperes). The Kelvinhall er Glasgows fremste museum, her er utstilt det verdenskjente maleri av Salvador Dali «Kristus på Korset», ellers malerier av van Gogh, Claude Monet og andre berømte kunstnere.

IMGL0138Tilbake til hotellet ca. kl. 18.00, middag på egen hånd, og for noen av oss falt valget på en trivelig italiensk restaurant Vittoria i kort avstand fra vårt hotell.

Søndag, den 23.september: En nydelig dag, pent og klart høstvær på sightseeing-tur med buss i Edinburgh, vi besøkte deler av Gamlebyen: Holyrood Park, videre til den nye bydelen som på 1700- og 1800-tallet ble regulert med rette gater lik med norske byer under Christian den 4.

IMG_3826Vi tok en tur opp til Calton Hill med utsikt utover fjorden og i alle himmelretninger. Her finner vi den høye Nelsonsøylen, Observatoriet og en romersk søylerekke – ikke fullført bygg – reist like etter Napoleons-krigene. På bussturen fikk vi en interessant orientering av Jan Sommerfelt Pettersen hvorledes Den norske marine i utlendighet klarte å bygge opp en komplett sanitets- og helsetjeneste under 2. verdenskrig spesielt i Skottland. Videre til The Royal Botanic Garden med fine hageanlegg: kinesisk hage, klippe-hage og et anlegg med vekster fra det skotske høyland. Hyggelig med kaffe og scones ute i den vakre hagen. Til slutt tok bussen oss med tilbake til Gamlebyen The Royal Mile. Noen av oss ville gjerne se Rembrandt-utstillingen i Nasjonal Galleriet nede ved The Princes Street før siste post på dagens program: en tur i underverden like ved St. Giles katedralen – Mary Kings Close (oppkalt etter en kvinnelig handelsdrivende i dette sentrale strøket på 1600-tallet) – Close «smalt gateløp» hvor vi bega oss sammen med en «skuespiller»-guide 400 år tilbake i tiden til 1645. Det året en forferdelig byllepest rammet byen. Det viste seg at en behandling med saltvannsoppløsning og eddik på byllene hadde til en viss grad en helbredende virkning på pasientene. Vi fulgte gateløpet nedover, gikk inn i rom som viste hvorledes livet levdes den gang, når sykdom og pest herjet – en spennende sosialhistorisk reise tilbake i tiden i Edinburghs underjordiske verden, The Real Mary King’s Close

Festmiddag for deltakerne ble avholdt på det ærverdige hotell Indigo på restaurant Twenty Princess Street ved hovedgaten The Princes Street. Velsmakende meny, god stemning og taler – en trivelig festaften. Svein og Christopher ble takket for flott guiding, og Bjarne for god planlegging og tilrettelegging. Vi fikk en liten presentasjon hvor neste års ekskursjon muligens vil bli planlagt – til Montpellier i Syd-Frankrike.

Mandag, den 24. september hjemreisedagen – etter en meget interessant, innholdsrik og hyggelig tur. Takk til reise-komitéen: styremedlem i MHSB, mag. art og tidligere førstearkivar Christopher Harris, tidligere fung. kultursjef, filolog og språk-historiker Svein Schrøder Amundsen og leder i MHSB, apoteker Bjarne Thune, for deres planlegging av det flotte turprogrammet i Edinburgh og Glasgow og for en god og kunnskapsrik reiseledelse.

Takk for turen og samværet! IMG_3772
Medisinsk-historisk Selskap i Bergen
Agnethe Harbitz

 

Om Nina

Cand phil. i kunsthistorie andre fag sosiologi og kulturvern/kulturformidling. Eier av Kunsthistorie.com
Dette innlegget ble publisert i Turer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..